2017-09-19: Januarego, Konstancji, Sydoniusza
O Fundacji
Nasze akcje
Jak nas wspierać?
Żyj zdrowo
Nasi partnerzy
Wspieraj nasze akcje:
 
Przekaż nam 1% podatku
Indywidualna dieta Vitalia.pl Chudnij z nami !!!
DotPay.pl - bezpieczne płatności on-line

Get Adobe Flash player

Ściągnij banner na swoją stronę
Wspieraj Fundację kupując
produkty naszych partnerów:

Get Adobe Flash player

Piramida zdrowego żywienia. Co to jest?

Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia. Przy czym obowiązuje zasada, że to co najważniejsze w racjonalnym odżywianiu znajduje się u dołu piramidy, czyli podstawy. Po raz pierwszy piramidę zdrowego odżywiania opracowali uczeni kanadyjscy około 30 lat temu. Z czasem, w miarę poszerzenia się wiedzy o zdrowym odżywaniu, pierwotna piramida ulegała pewnym modyfikacjom. W ciągu ostatnich dziesięciu lat wzorcem dla wszystkich była piramida opracowana przez naukowców z USA. W Polsce została przyjęta przez Instytut Żywności i Żywienia. Podstawa tej piramidy, to:

  • POZIOM I 6-11 porcji chleba, płatków śniadaniowych, ryżu, makaronów;
  • POZIOM II 3-5 porcji warzyw i 2-4 porcje owoców;
  • POZIOM III 2-3 porcje mleka, jogurtów, serów oraz 2-3 porcje mięsa, drobiu, strączkowych, jaj, orzechów;
  • POZIOM IV rzadko cukier i tłuszcz.

Jak wygląda najnowsza piramida?

Nową piramidę żywienia opracowali naukowcy ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda w USA pod kierunkiem prof. Waltera Willetta. Nowa piramida żywienia

  • POZIOM I Nowością tej piramidy jest przede wszystkim wprowadzenie nowego dodatkowego poziomu - aktywności fizycznej. Ruch został uznany za nieodzowny element łączący się ze zdrowiem i dlatego znalazł się u podstawy piramidy, czyli na pierwszym poziomie. Zaleca się codziennie przynajmniej 30-minutowy szybki marsz. Ponadto w tej piramidzie niektóre produkty znalazły się na zupełnie innym miejscu. Te, które były u jej podstawy, zostały przesunięte na szczyt i odwrotnie.
  • POZIOM II to produkty z pełnego ziarna w większości posiłków oraz tłuszcze roślinne - oliwa, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy i inne tłuszcze roślinne;
  • POZIOM III to warzywa - dozwolone, owoce 2-3 razy dziennie;
  • POZIOM IV to orzechy, rośliny strączkowe 1-3 razy dziennie
  • POZIOM V to produkty mleczne lub suplementy wapnia 1-2 razy dziennie; na szóstym poziomie, a więc najrzadziej: czerwone mięso oraz białe pieczywo, makarony, ryż .

Jakie przesłanie dla nas wynika z nowej piramidy?

  1. Codziennie powinniśmy ćwiczyć przynajmniej pół godziny, można też chodzić, jeździć na rowerze, bo ruch chroni przed chorobami cywilizacji, np. cukrzycą i schorzeniami serca i kręgosłupa.
  2. Należy jeść produkty węglowodanowe z jak najmniej przetworzonych mąk gruboziarnistych, a także kasze, zwłaszcza gryczaną i jęczmienną. To najlepsze źródła skrobi i błonnika.
  3. W codziennym menu powinny się znaleźć tłuszcze roślinne, a więc oliwa z oliwek, oleje - słonecznikowy, sojowy, rzepakowy i wysokiej jakości margaryny miękkie (bez tłuszczów trans). Dostarczają nam niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza potrzebnych organizmowi tłuszczów omega-6 i omega-3, które możemy czerpać jedynie z pożywienia.
  4. Warzywa najlepiej jeść surowe lub gotowane na parze, bez zasmażek. Niektóre owoce zawierają dużo cukru (fruktozy), dlatego zaleca się je jeść najwyżej dwa-trzy razy dziennie. Nie wolno z nich rezygnować, bo dostarczają nam witamin.
Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Z. Religi
Organizacja pożytku publicznego (KRS 0000069136)
ul. Wolności 345a, 41-800 Zabrze
Kontakt