Get Adobe Flash player

2017-07-28: Aidy, Innocentego, Marceli, Samsona, Wiktora
O Fundacji
Nasze akcje
Jak nas wspierać?
Żyj zdrowo
Nasi partnerzy
Wspieraj nasze akcje:
 
Przekaż nam 1% podatku
Indywidualna dieta Vitalia.pl Chudnij z nami !!!
DotPay.pl - bezpieczne płatności on-line

Get Adobe Flash player

Ściągnij banner na swoją stronę
Wspieraj Fundację kupując
produkty naszych partnerów:

Get Adobe Flash player

 

Żywienie po zawale mięśnia sercowego

 Powikłaniem miażdżycy jest zawał mięśnia sercowego. W okresie pozawałowym (po leczeniu szpitalnym) przewiduje się nieco ostrzejsze rygory niż w miażdżycy.


Dieta hipolipemiczna, przeciwmiażdżycowa (EAS, 1992)*
Nazwa produktu Produkty zalecane Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach Produkty przeciwwskazane
Produkty zbożowe pieczywo z pełnego ziarna, maca, owsianka, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste   rogaliki francuskie
Nabiał mleko chude, sery chude, np. chudy twaróg, jogurt chudy, białko jajek, substytuty jaj mleko półtłuste, sery: brie, camembert, gouda, edamski, jogurt, 2 całe jaja na tydzień pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, jogurt pełnotłusty
Zupy zupy warzywne, chude wywary mięsne   zupy tłuste
Ryby z rusztu, gotowane, wędzone ryby smażone na właściwym oleju ikra, ryby smażone na nieznanym tłuszczu
Skorupiaki ostrygi małże, homary, krewetki, kalmary
Mięso indyki, kurczaki, cielęcina, króliki, dziczyzna chuda wołowina 1-2 razy w tygodniu, szynka, bekon, kiełbasa z cielęciny lub kurczaka, wątroba 2 razy w miesiącu tłuste mięsa, kaczki, gęsi, kiełbasy, wędliny i inne
Tłuszcze   oleje zawierające kwasy wieloniena-sycone, margaryny miękkie, margaryny o zmniejszonej ilości tłuszczu masło, smalec, słonina, łój, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione
Owoce i warzywa warzywa świeże i mrożone, strączkowe, kukurydza, ziemniaki, owoce świeże i suszone, owoce konserwowe niesłodzone ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu, warzywa solone lub konserwowane, chipsy
Desery sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe   lody, kremy, desery na pełnym mleku, tłuste sosy
Wypieki   ciasta i ciasteczka na tłuszczach nienasyconych torty, przemysłowe wyroby cukiernicze
Wyroby cukiernicze marmoladki marcepany, chałwa czekolada, toffi, karmelki, batony kokosowe
Orzechy włoskie, migdały laskowe, ziemne, pistacjowe kokosowe, solone
Napoje kawa filtrowana, instant, woda, bezalkoholowe niskotłuszczowe napoje, alkohol czekolada, kawa ze śmietanką, kawa gotowana
Sosy Przyprawy pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne sosy sałatkowe niskotłuszczowe, majonez domowy z olejów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe majonezy przemysłowe, sól dodana, sosy i kremy sałatkowe wysokottuszczowe, sosy do mięsa, ryb

Zasadą diety jest ograniczenie tłuszczu do 20% zapotrzebowania energetycznego. Ilość energii nie powinna przekraczać 6700 - 9211 kJ (1600 - 2000 kcal). Według J. Hasika podaje się 1-1,5 g białka na l kg masy ciała. Węglowodany złożone uzupełniają dobowe zapotrzebowanie energetyczne.
Zarówno w miażdżycy, jak i w stanie pozawałowy mięśnia sercowego zaleca się dietę nisko tłuszczową z ograniczeniem cukrów prostych i cholesterolu oraz zwiększenie zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nie można spożywać alkoholu i lepiej unikać słodyczy i słonych przekąsek. Należy też zrezygnować z jedzenia żółtek jaja na rzecz samego białka ze względu na wysoką zawartość cholesterolu oraz czerwonego mięsa. Zaleca się natomiast więcej błonnika, składników mineralnych takich jak potas, magnez, witamin, które można znaleźć w warzywach i owocach, produktach zbożowych z pełnego przemiału (razowych). Inne zalecane produkty to: dobrej jakości niskotłuszczowe margaryny, oliwa z oliwek i oleje roślinne, 2 razy w tygodniu ryba morska, niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne szczególnie fermentowane jak kefir i jogurt. Zamiast soli kuchennej najlepiej stosować inne przyprawy i zioła (najlepiej świeże) lub sól dietetyczną (do konsultacji z lekarzem). Należy unikać potraw smażonych na rzecz gotowanych i pieczonych. Czerwone mięso najlepiej zastąpić drobiem, ale należy usuwać z niego skórę. Nie można też palić papierosów i nie zapominać o ruchu – spacerach i innych „spokojnych” formach aktywności fizycznej.


*Według: Guideliness of me European Atherosclerosis Society. The International Taskforce for the prevention of Coronary Heart Disease. Objaśnienie: Produkty zalecane cechują się niską zawartością tłuszczu i/lub wysoką błonnika. Powinny być spożywane regularnie. Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe lub małe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te produkty są dozwolone tylko w ograniczonych ilościach, ponieważ dieta powinna być ubogotłuszczowa, np.:
• mięso czerwone nie więcej niż 3 razy w tygodniu, sery o średniej zawartości tłuszczu oraz mięsne i rybne pasty raz w tygodniu,
• ciasto domowe, biszkopty i wyroby cukiernicze, przygotowane z dodatkiem odpowiednich margaryn zawierających kwasy tłuszczowe wielonienasycone lub oleje, 2 razy tygodniowo,
• frytki i ziemniaki pieczone, na właściwym oleju, raz na dwa tygodnie. Produkty przeciwwskazane zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych i/lub cholesterolu. Należy ich zawsze unikać.


Źródło:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
"Żywienie w chorobach serca"

Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Z. Religi
Organizacja pożytku publicznego (KRS 0000069136)
ul. Wolności 345a, 41-800 Zabrze
Kontakt