Naszym sponsorem jest:

Aktualności

W Polsce na nadciśnienie tętnicze cierpi blisko 8 mln osób. „W leczeniu nadciśnienia tętniczego, oprócz zażywania leków, warto zastosować terapię niefarmakologiczną – przede wszystkim właściwą dietę" - twierdzi dr inż. Danuta Gajewska z Katedry Dietetyki SGGW.

"Jest to bezpieczna, choć niedoceniana metoda leczenia tego schorzenia. Zaleca się ją osobom z nadciśnieniem łagodnym i niepowikłanym. U chorych z nadciśnieniem bardziej zaawansowanym warto ją stosować jako metodę wspomagającą leczenie farmakologiczne” – mówi dr inż. Danuta Gajewska . Powszechnie wiadomo, że modyfikacje dietetyczne zalecane przy nadciśnieniu tętniczym, polegają głównie na ograniczeniu spożycia sodu (soli) i zwiększeniu spożycia potasu. „Tymczasem, doniesienia naukowe z ostatnich kilku lat wskazują również na korzystną rolę wapnia i magnezu. W diecie hipotensyjnej warto ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych, ale trzeba także zadbać o odpowiedni poziom kwasów nienasyconych oraz błonnika pokarmowego” - dodaje dr Gajewska.

Więcej informacji na stronie: http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/

PAP - Nauka w Polsce
www.naukawpolsce.pap.pl

Oferta partnetów Fundacji: